Epres macaron és macaron alaprecept

Epres macaron recept A macaron egy nagyon felkapott desszert, több szempontból is. Egyrészt nem az olcsó sütemény kategóriába tartozik, ezzel máris elérte, hogy különleges legyen, illetve külleme vidám, elegáns, és stílusos. Így sokan meg szeretnék otthon sütni, mert nem utolsó sorban finom is. A gond csak azzal van, hogy mára egy legenda veszi körül, méghozzá az, hogy lehetetlen otthon előállítani. Ebben szeretne neked a Macaron-sziget segíteni, ugyanis szerencsére lehetséges otthon szép, és finom macaronokat sütni! A macaronokat Franciaországban sütjük, innen kapod a választ, ha kérdésed van, vagy elakadnál a macaronok világában.

Macaron recept hozzávalók:

 • 88 g tojásfehérje
 • 27 g kristálycukor
 • 107 g mandulaliszt
 • 107 g porcukor
 • 107 g kristálycukor
 • 38 g víz

Ez körülbelül 25-30 db 3,5 cm átmérőjű macaronhoz lesz elegendő. Speciális eszközök amire szükségünk lesz:

 • konyhai hőmérő
 • habzsák
 • hablapát
 • digitális konyhai mérleg
 • macaron szilikonforma (vagy szilikonos sütőpapír)

Lássuk hogyan készül az epres macaron! Az én verzióm szerint nem egy héten keresztül sütjük a macaronokat. Tehát a tojásfehérjét nem kell napokig a konyhában tárolni. Pihentetni sem kell majd a kinyomott macaron korongokat, ha nem magas a páratartalom. Viszont! A tapasztalatok alapján ártani nem árthat, ha félretesszük pihenni, addig, amíg a “bőrösödés” meg nem jelenik rajta. Tehát ha az ujjaddal megérinted, már nem ragad hozzá a tészta. Ez a páratartalomtól függ, hogy mennyi idő, 10 perctől 30 percig is eltarthat. Ezzel viszont ki lehet védeni a macaron megrepedését a sütés közben. Első lépésként mérjük ki az alapanyagokat, és készüljünk elő így:

 1. A habzsákot vegyük elő,és egy kancsóba vagy széles korsóba állítsuk bele, és hajtsuk rá az oldalára a zsák végét, hogy majd könnyedén bele tudjuk tölteni a macaron masszánkat.
 2. Egy kis edénybe mérjük ki a 107 g kristálycukrot és hozzá a 37 g vizet. Ebből lesz a cukorszirup.
 3. Egy tálba mérjük ki a 107 g mandulalisztet és a 107 g porcukrot. Ha a mandula összeáll kis csomókban, akkor egy kanállal törjük szét őket az edény falához nyomkodva, így nem fog elakadni a habzsákunkban. Keverjük jól el. Ehhez máris hozzáadhatjuk a 44 g mikróban felmelegített tojásfehérjét. Az én mikrómban kb. 7mp alatt lesz a tojás szoba-hőmérsékletű, a (22-25 fok az ideális.) Figyelem! Tényleg csak pár másodpercig melegítsük a tojásfehérjét! Mindezt elkeverve kapunk egy masszát.
 4. A másik 44 g tojásfehérjénket is melegítsük fel,tegyük a keverőtálba, amiben felverjük a 27 g kristálycukorral.
 5. Melegítsük elő a sütőnket 150 fokosra, alul-felül sütéshez.

Mehet is a tojásfehérje felverése a cukorral, legyen kemény a tojáshab, mint amikor piskótát sütünk. Ilyenkor hozzáadhatjuk a por vagy gél állagú ételszínezőt. Nálam most rózsaszín lesz, mert epres macaront sütök. A cukorszirup elkészítése van még hátra Ehhez szükség lesz egy konyhai hőmérőre. Melegítsünk az edény alá,és készítsünk cukorszirupot. (Vigyázzunk, hogy időben vegyük le a tűzről, és ne karamell legyen belőle!) Amikor 110-120 fokos a szirup, öntsük úgy hozzá a felvert tojásfehérjénkhez, hogy közben menjen alapfokon a habverő. Ezután kapcsoljuk magas fokozatra, nem sokáig kell keverni, kb. 3 percig. Még meleg lesz azért, de nem forró, ez az az állapot ami megfelelő lesz. A hablapáttal keverjük hozzá a szirupos-fehérjét a mandulás masszánkhoz addig, míg minden jól összekeveredik. Az állag akkor lesz jó, ha viszonylag folyós de nem híg, és amikor a hablapátról lefolyik, szakaszosan folyik le a tészta. Mikor belehuppan a tálban lévő tésztához a hablapátról, szépen bele is simul úgy, hogy végül nem hagy nyomot maga után. Töltsük a tésztát a habzsákba, majd függőlegesen nyomjunk belőle egyforma halmokat. Ha nem macaron szilikonformával dolgozunk, segíthet, ha előre körberajzolunk egy 200 ft-os érmét. Ezt érdemes 2 papírra rajzolni, hogy egyből ki tudjuk nyomni a habzsákban lévő anyagot,és az első sütés után azonnal be tudjuk tenni a 2. adagot. Ne a filctollas oldalára nyomjuk a macaronokat, hanem a sütőlap tiszta oldalát használjuk. Egyébként abból sem lesz gond, ha a nem kinyomott tészta várakozik a habzsákban. A sütőnk már megfelelően meleg, 12 percet süssük a macaronokat. Mikor megsültek, kicsit hagyjuk őket hűlni, így jól le tudjuk őket választani a sütőlapról. A macaron kívül roppanós, belül lágyabb, a tölteléktől pedig puhább lesz belül.

Epres töltelék hozzávalók:

 • 150 g eper
 • 150 g tejszín (állati)
 • 150 g fehér csokoládé
 • 30 g vaj

A tejszínt felforraljuk, belekockázzuk a fehércsokit és a vajat, amikor elolvadtak, hozzáadjuk a leturmixolt epret. Jól kihűtjük,ezután kihabosítjuk, majd megtöltjük a macaronokat. Nem kell sok krémet beletenni, csak annyit, hogy látszódjon a macaron oldalán, hogy töltve van. Egy éjszakát álljon hűtőben egy lezárt dobozban, hogy meg tudjon érni a macaron.

Tipp: A képen látható macaront a profi macaron recept alapján készítettem, amit az online macaron sütés tanfolyamokon sajátíthatsz el.

Pin It on Pinterest