Tényleg gluténmentes a macaron?

Szerintem a korrekt a válasz: attól függ!

Nem mindenkinek egyértelmű, hogy mitől gluténmentes egy süti, adott esetben a macaron. Én szerencsére nem küzdök a gluténérzékenységgel, de beleástam magam a témába, mert nem egyszer kapok olyan kérdést, hogy pontosan milyen ízesítésű macaront készítsen valaki, akinek életbevágó, hogy a végeredmény gluténmentes legyen.

Ami egy szuper hír, hogy a macaron alaptészta gluténmentes, hiszen mandulalisztet tartalmaz. De! Jól el kell olvasni, hogy vajon nyomokban tartalmaz-e a készítmény glutént! Ez leginkább attól függ, mit gyártanak a gyárban a mandulaliszt mellett. Nálam a Shopban garantáltan gluténmentes mandulaliszthez juthatsz hozzá, itt találod meg. Ezen felül pedig a töltelékre ugyan ez a szabály vonatkozik, ha betartod, akkor tényleg gluténmentes macaront süthetsz otthon!

Tudom, nem mindenki vette még rá magát az olvasók közül a macaron elkészítésére. (De remélem megtörlek titeket, és megtaláljátok ennek a szépségét! Viccelek! :)) Szóval, idéznék egy kedves dietetikustól, azt hiszem nagyon jól meg lett fogalmazva:

 

 

 

Ha macaront szeretnénk enni, vásároljunk inkább házi készítésű, garantáltan gluténmentes süteményt. Az élelmiszer áruházakban árusított macaronok (esetleg helyben készítettek), a mélyhűtött változatok, valamint az előre csomagolt „olcsóbb” macaron fajták glutént tartalmazhatnak és a legtöbb esetben tartalmaznak is búzalisztet. Számos helyen árulnak olyan macaront, melynek tésztája ugyan nem tartalmaz glutént, de az allergének felsorolásánál a „nyomokban glutén tartalmazhat” felirat olvasható. Ez azt jelenti, hogy a macaront glutént is tartalmazó élelmiszert (pl. más sütemény fajtát) feldolgozó üzemben készítették. Figyelmesen el kell olvasni mindig a címkét, mert az összetevők között, és az allergének felsorolásánál kötelező feltüntetni, ha glutént, vagy egyéb allergént tartalmaz a macaron.

 

Nógrádi Katalin

Dietetikus

Akik viszont szívesen sütnének otthon gluténmentes macaront, hoztam 3 iszonyat alap és egyszerű macaron krémet!

Sós-karamellás krém:

    • 80 g fehércsoki
    • 180 g tejszín
    • 70 g kristálycukor
    • 30 g vaj
    • só ízlés szerint

A cukrot felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt apránként, és keverjük, amíg fel nem oldódik teljesen a cukor. Ezután hozzáadjuk a fehércsokit, vajat és a sót. Mikor minden jól elkeveredett, félretesszük hűlni. Kihűlés után mehet a hűtőbe min. 1 órára. Ezután kihabosítjuk habverővel, nem szabad sokáig habosítani, mert kikristályosodhat a krémünk.
A kihabosítással jobb várni, míg a macaronok is megsülnek, így habzsákba töltve a krémet könnyen ki tudjuk nyomni a macaronok betöltéséhez. Gluténmentes mandulalisztet pedig itt találsz: extra finomra darált francia mandulaliszt.

Banános-nutellás macaron: (kb. 30 db macaronhoz)

    • kb. 300 g
    • 2 banán

A Nutella is gluténmentes, úgyhogy ez aztán tényleg egy gyors és a legeslegegyszerűbb macaron töltelék! 🙂 Miután megsültek a macaronok, töltsük meg a Nutellával, és a közepére tegyünk egy banánkarikát. Díszíteni is lehet, a fantázia szab csak határt!

Ha biztosra akarsz menni a macaron sütést illetően, azt a receptet és technikád használd, amit Franciaországban tanítanak: A macaron titka c. ebook

Narancsos-csokis krém:

    • 190 g magas kakaótartalmú csoki
    • 190 g tejszín
    • narancs aroma, vagy egy kis narancslé

Ha narancslét használsz, vigyázni kell, hogy ne legyen a végén túl híg a krém!

A tejszínt fel kell forralni és belekockázni a csokit. Ezután megvárjuk míg kihűl, és utána hozzáadjuk a narancs ízesítést. Hűtőbe tesszük pár órára, addig meg lehet sütni a macaront!

A legtutibb macaron receptet itt találod: A macaron titka c. ebook

 

Pin It on Pinterest